rólunk
boraink
megrendelés
borkóstoló
galéria
kapcsolat
 

Boraink

A borokat kétféleképpen készítjük, a fehér lényegesen egyszerűbb: a garatból egyből a présbe megy, és préseljük. Kivétel a Muskat Ottonel, amely egy éjszakát egy szikkasztóban áll, és onnan engedjük rá a présre a következő napon. Így az ízanyag jobban átjön.
A vörös szőlők esetében kicsit bonyolultabb a feldolgozás. A szikkasztók, amikbe a muskotályt is engedjük, alkalmasak vörös szőlők erjesztésére is. 2004-ben pályázati támogatással korszerű koracél tartályokat, szivattyúkat vásároltam, új prést, ami már nem tartalmaz vasat. 2-3 heti erjesztés után préseljük ezeket a szőlőket, s így kerül le a fahordókba. Nálunk a vörös szőlők mind fahordókban érlelődnek, majd amikor már elérték a megfelelő érési fokot, akkor tesszük ki koracél tartályba, hogy ne öregedjenek.

Szőlők (Forrás: www.archimedia.hu)

Vörösek

Kékfrankos
Származása: nem tisztázott
Tőkéje: kifejezetten erős növekedésű, kisszámú felálló vesszővel
Fürtje: középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött
Érése: szeptember vége
Bora: finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású.
Az Egri Bikavér legfontosabb összetevője
Elterjedése: Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, Mátraaljai borvidék (de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek)

Blauburger
Származása: Ausztria
Érése: október eleje
Bora: színező
Elterjedése: leginkább Egri borvidék

Cabernet Sauvignon
Származása: Franciaország
Tőkéje: gyenge növekedésű, mereven álló vesszőzetű
Fürtje: kicsi, vállas, közepesen tömött vagy laza
Érése: október eleje
Bora: különleges minőségű, kifejezetten fajtajelleges, bársonyos, cserzőanyagban gazdag
Elterjedése: Villányi, Szekszárdi, Egri, Balatonboglári, Hajós-Bajai borvidék

Merlot Származása: Franciaország
Tőkéje: középerős, mereven álló vesszőzetű
Fürtje: kicsi, vállas, laza
Érése: szeptember vége
Bora: általában mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű. Jellegzetes aromájú, száraz, minőségi bor
Elterjedése: Egri, Szekszárdi, Balatonboglári, Villányi borvidék

Fehérek

Ottonel Muskotály
Származása: Franciaország
Tőkéje: gyenge növekedésű, elterülő, vékony vesszőzetű
Fürtje: középnagy, hengeres vagy kissé vállas, közepesen tömött
Érése: szeptember közepe
Bora: finom illatú és zamatú, lágy, finom savú bor. Kitűnő házasítási alapanyag
Elterjedése: Mátraaljai, Egri, Balatonboglári borvidék

Rajnai rizling
Származása: Rajna melléke
Tőkéje: erős növekedésű, közepes számú, mereven felálló, hengeres vesszőt nevel
Fürtje: kicsi, hengeres vagy kissé kúpos, gyakran szabálytalan alakú, tömött
Érése: szeptember vége
Bora: finom illatú és zamatú. Általában kemény, savai azonban finomak, nagy extrakttartalmú
Elterjedése: Csongrádi, Tolnai, Etyek-Budai, Hajós-Bajai borvidék

Olaszrizling
Származása: nem tisztázott, Olasz- vagy Franciaország
Tőkéje: középerős vagy gyenge, sűrű, vékony vesszőzetű
Fürtje: kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel
Érése: október első fele
Bora: keserű mandulára emlékeztető ízű, többnyire lágy, fajtajelleges. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borokat készítenek
Elterjedése: nagyon elterjedt, szinte minden borvidéken megtalálható

Leányka
Származása: Erdély
Tőkéje: erőteljes fejlődésű. Nagyszámú vastag, világosbarna vesszőt nevel
Fürtje: kicsi, vállas, tömött
Érése: szeptember közepe
Bora: fajtajelleges illatú és zamatú, alkoholban gazdag, tüzes, lágy
Elterjedése: Egri, Bükkaljai, Móri borvidék

Cserszegi fűszeres
Származása: Magyarország
Tőkéje: középerős növekedésű, kevés számú, hosszú ízközű vesszőt nevel
Fürtje: középnagy, vállas, kúpos, középtömött. Korai érésű fajtahibrid
Érése: szeptember vége
Bora: illatos, sajátosan fűszeres zamatú, élénk savtartalmú
Elterjedése: Csongrádi, Hajós-Bajai, Kunsági, Etyek-Budai, Balatonfelvidéki, Balatonmelléke borvidék


 
Agria Borászati Szövetkezet - 3399 Andornaktálya, Rákóczi út 160.